3 Haziran 2012 Pazar

Yaza Hazırlık Vol.3 Saç Bakım

Yaza hazırlık dedik ama yaz her zamanki gibi bir anda geldi.Maalesef ilkbahar ve sonbaharı yaşayamıyoruz artık iklimsel değişiklikler yüzünden.Bu durumdan tabi ki saçlarımız da oldukça çok etkileniyor.Güneşe adapte olmadan yoğun ışınlara maruz kalan saç telleri,kışın kaybettikleri nemi,bu sefer de aşırı sıcaklar yüzünden kaybediyorlar ve sonuç;kolay kırılan,cansız,kuru,yıpranmış saçlar...


Peki Sağlıklı Saç Nasıl Olmalı?





Sağlıklı saçlar; parlaktır ve kolay taranır. Saçın bu özellikleri, sistemik hastalıklar ve çevresel etmenler nedeniyle bozulur ve saçlarda kırılma, matlık, sağlıksız görüntü ve dökülme gibi şikayetler ortaya çıkar. 


AŞIRI YIKAMA KURUTUR Saçları aşırı yıkamak kurumasına, elektriklenmesine ve parlaklığını kaybetmesine neden olur. Kuru saç; yapısal olabileceği gibi, saçların gereğinden fazla yıkanması, kuru çevrede bulunulması, saçların sık kurutulması sonucunda da gelişir. 

HAFTADA EN AZ BİR KEZ Saç günde en fazla bir, en az haftada bir defa yıkanmalıdır. Saçlar yıkanırken, saç tipine uygun şampuan tercih edilmelidir. Saçları güzelleştirmek amacıyla uygulanan kozmetik ürünler; saçların görünümünü değiştirmenin yanında saçlara zarar verebilir, saçlarda kırılma ve dökülmelere neden olabilir. 

BOYAYA DİKKAT Sık saç boyanması, saç yapısının incelmesine, kıl şaftının delikli bir hal almasına neden olur. Saçlar çok sık boyatılmamalı ve kaliteli boya kullanılmalıdır.

YAĞLANMAYI ENGELLEMEK İÇİN...
* Saçlarınızı çok sık taramayın ve fırçalamayın. Bu şekilde deride bulunan yağlar saça ulaşamaz. 
* Yağ salgısını artırdığı için, çok sıcak ve nemli yerlerde durmayın. 
* Saç kurutmayı sıcak havayla yapmayın. 
* Yağlı saçlar için olan şampuanlar tercih edin. 
* Yağlanmayı azaltmak için şampuanla yıkama sıklığını abartmayın.

KURU SAÇLAR İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ
* Saçlarınızı az şampuanla yıkayın. 
* Saç kremi kullanın. 
* Kurutma makinesini mümkün olduğunca az kullanın 
* Nemlendirme özelliği fazla olduğundan, kuru saç şampuanlarını tercih edin. ,
* Saç kremini şampuandan sonra kullanın. Kremler saçların parlak hale gelmesini ve yumuşak olmasını sağlar.

Saçınızın daha sağlıklı görünmesini sağlayacak ve hissettiğiniz yaştan daha da genç görünmenizi sağlayacak bu 8 besini tüketin.
Yeşil çay, ceviz ve somon: Bu gıdalar polifenol ve omega-3 içerdiğinden kalp ve beyin sağlığına iyi gelir. Ayrıca saçınızı parlak olmasını sağlar. Eğer kepekle mücadele ediyorsanız, yeşil çay ile durulama deneyin. Bu kepeğe neden olan mantarı önlemeye yardımcı olur.
Meyveler: Özellikle parlak ve renkli olanlar-örneğin şeftali, çilek, mango, kivi, domates; saç oluşumunun temel yapısı olan kolajenin yapımında önemlidir. C vitamini bakımından da zengin olan bu meyveler saçların gür ve canlı olmasını sağlar.
Fasulye, tam tahıllar gibi B vitamini yönünden zengin besinler: B vitaminleri (özellikle B6 vitamini ve folik asit) büyümeyi teşvik ederek saç folikülleri için kan ve oksijen tedariği sağlar ve saç kaybını yavaşlatabilir. B vitamini açısından zengin besinler fasulye, bezelye, havuç, karnabahar, soya fasulyesi, fındık ve yumurtadır.
Koyu yeşil sebzeler:Ispanak, brokoli, pazı; Bu besinler saç için doğal saç kremi görevi gören sebum(kafa derisi yağı) maddesinin üretiminde görev alan A ve C vitamini açısından oldukça zengindir.




Sağlıklı saçın 5 temel kuralı

Saç bakımı sadece mevsim geçişlerinde değil, her zaman önem taşıyor. İşte uzmanlarından saç bakımında öne çıkan 5 temel kural..
 
1- Stresten uzak durun: Stres saçlarınızın dökülmesine yol açıyor.

2- Saçlarınızı iyi durulayın: İyi durulanmayan saç çabuk yağlanıyor; saçları matlaştırıyor ve elektriklenmeye yol açıyor.

3- Ellerinizi saçlarınızdan uzak tutun: Sürekli saçlarla oynamak saçları yağlandırıyor ve fazla yağlanma saçların dökülmesine neden oluyor.

4- Sağlıklı beslenin: Yanlış uygulanan diyetler, hızlı ve belirgin kilo kaybı ve dengesiz beslenme saç dökülmesine neden olabiliyor.

5- Mevsimsel değişikliklere dikkat edin: Mevsim geçişleri saç dökülmesine neden olabiliyor. Bu dönemlerde saçlar daha özenli bakıma gereksinim duyuyor. 

Şimdi gelelim ürünlere...O kadar çok ürün var ki saçlar için..Şunu asla unutmayın,hiçbir ürün mucize etkisi yaratıp,saçınızdaki kırıkları tamamen ortadan kaldırmaz.Ama özellikle saç dipleriyle,saç uçlarınız arasındaki nem dengesini korumak için haftada en az 2 kez saç maskesi uygulamalısınız.Böylece dökülme ve pullanma sorunuyla savaşabilirsiniz;)
Sevdiğim favori ürünlerimi aşağıda listeliyorum.Özellikle saç bakım yağlarını bu aylarda ihmal etmeyin ;)




Hiç yorum yok: