19 Mart 2012 Pazartesi

Cilt Güzelliği(Women's Health Dergisi)












Cildine ve vücuduna bakım yaparken, doğa annenin sana sunduğu nimetlerden faydalanabilirsin. Bal kabağı ve nane gibi bulunması kolay malzemelerle bile kendi bakım ürünlerini geliştirebilirsin. İşte evde yapabileceğin kolay tarifler…
Doğal güzellik mutfakta başlar! Feed Your Face kitabının yazarı Los Angeleslı Uzman Dermatolog Jessica Wu, bal kabağı, yaban mersini gibi kış meyvelerinin bolca antioksidan ve vitamin içerdiğini, bunlarla hazırlayacağın bakım ürünlerinde cildi rahatsız edici kimyasallar, parfüm ve koruyucu bulunmayacağını söylüyor. Ayrıca bu malzemeleri kendi cildine uygun olacak şekilde karıştırabilirsin. Ev yapımı ürünlerinin mis gibi kokacağından kuşkun olmasın.





Bal Kabağı ve Bal Maskesi
Kış mevsiminin bize sunduğu nimetlerden biri olan bal kabağının faydaları sayfalara sığmaz! A Vitamini, antioksidanlar, enflamasyon ve mantar karşıtı bileşenler içeren bal kabağı, hassas ciltleri yatıştırmak, rozase ve kızarıklık gibi durumları tedavi etmek için idealdir. Wu, bal kabağının ciltteki kolajenin korunmasına destek olarak yaşlanma sürecini yavaşlatan beta karoten içerdiğini de ekliyor.
BUNU YAP: Küçük bir kasede 60 gram bal kabağı püresini, bir çorba kaşığı bal ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştır. Geceleri temizlenmiş, nemli cildine uygulayıp 20 dakika beklet. Bunu yaparken eski bir tişört giy çünkü maske yapışkan olabilir. Su ile durulayıp kurula. Cildin yumuşacık olacak ama çok temiz hissetmeyeceksin. Çünkü bu maske cildin doğal yağlarını yok etmek yerine iyice nemlendiriyor. Haftada bir kez ya da cildin ne zaman kızarmış olursa uygulayabilirsin.
Bunu kullan: June Jacobs Perfect Pumpkin Peeling Enzyme Masque, 194 TL

Yaban Mersinli Yüz Peelingi
Orman meyvelerinde bulunan bir çeşit polifenol antioksidan olan elajik asit, yaban mersininde bolca bulunur. Wu, bu asitin ciltteki kolajen ve elastini yok eden matriks metalloproteinaz (MMP) enziminin oluşmasını engellediğini belirtiyor. Experimental Dermatology’de yayımlanmış bir çalışmada ise, cilde elajik asit uygulamanın, ultraviyole ışınlarının yol açtığı kırışıklıkları önlemeye yardımcı olduğu bulunmuş.
BUNU YAP: Bir kâsede 15 gram mısır gevreği, iki çorba kaşığı ezilmiş taze yaban mersini, bir çorba kaşığı süt ve iki tatlı kaşığı balı çatalla karıştır. Karışımı yüzüne ve boynuna uygula. İki, üç dakika bekledikten sonra ılık suyla durula. Haftada bir ya da iki kez, temizlenmiş nemli cildine uygulayabilirsin.Bunu kullan:  Trillium Organics Organik Yüz Peelingi,53,50 TL


Naneli Ayak Peelingi
Nanenin tazeleyen ferahlığı ağızda daha iyi anlaşılır ama vücudunun diğer bölgeleri de ondan faydalanmalı. Wu, bu bitkide bulunan mentolün hem rahatlatıcı hem de enerji verici olduğunu söylüyor: “Enfeksiyon ve kötü kokuları uzaklaştıran antibakteriyel etkili mentol, ayak ve bacaklar için mükemmeldir. Özellikle de bütün gün bot giyiyorsan.”
BUNU YAP: Üç damla nane yağı, ½ demet ezilmiş taze nane, 365 gram deniz tuzu, beş çorba kaşığı zeytinyağı (ya da Hindistan cevizi yağı) ve bir çorba kaşığı toz kakaoyu karıştır. Uygulamadan evvel ayaklarını sıcak suda 10-15 dakika beklet. Parmak uçlarından başlayarak, karışımı ayaklarına ağır ağır masaj yaparak uygula. Sertleşmiş bölgeleri daha fazla ovmalısın. Sonra da ayaklarını durula.
Bunu kullan: Body Shop Nane Ferahlatıcı Ponza Taşlı Ayak Peelingi, 16 TL


Tarçın ve Şekerli Vücut Peelingi
Fazla çalışmak ve gece hayatı seni yorduğunda, doğa annenin sana sunduğu enerji verici tarçından faydalanmalısın. Ecobeauty kitabının yazarlarından Janice Cox, tarçının kan dolaşımını hızlandırarak vücuda enerji verdiğini, cildin sağlıkla parlamasını sağladığını söylüyor. Ayrıca tarçının antibakteriyel ve mantar karşıtı özellikleri, akne oluşumunu engelleyebiliyor.
BUNU YAP: Banyoya alabileceğin temiz bir teneke kutuda 170 gram esmer şeker, 60 ml ceviz yağı ve yarım tatlı kaşığı tarçını karıştır. Duşa girdiğinde bu karışımdan birkaç çorba kaşığı kadar alıp ıslak vücuduna uygula. Dairesel hareketlerle ovala ve sonra durula.
Bunu kullan: Orlane B21 Body Scrub with Essential Oils, 154 TL



Elmalı Tonik
Günde bir elma cildine de iyi gelir. İçeriğinde cildin fazla sebum üretmesini önleyen asitler bulunan elma, akne oluşumunu cildi kurutmadan engeller. Cox, “Elmanın içeriğindeki asetik asit, gözeneklerin temizlenmesini sağlayıp bakteri oluşumunu engeller. Bir antioksidan olan malik asit, cildi çevresel toksinlerden korur. Amilaz enzimi de cildi ölü hücrelerden ve kirden arındırır” diyor.
BUNU YAP: 60 ml taze elma suyu (katı meyve sıkacağı ile evde hazırlayabilir ya da marketten alabilirsin) ve dört çorba kaşığı güvercin ağacı yağını karıştır. Bir şişeye dök. Hazırladığın toniği her sabah ve akşam yeni yıkanmış cildine uygula. Göz çevrene yaklaştırmamaya dikkat et. Eğer cildin kuruysa günde sadece bir kez uygula.
Bunu kullan: H2O Sea Clear Matlaştırıcı Tonik, 38 TL












Hiç yorum yok: