7 Mayıs 2012 Pazartesi

KULAK ARKASINDAN GELEN GENÇLİK İKSİRİ


Kulak arkası deyip geçmeyin, kulak arkası etmeyin. Hele, “Yaşımızın iyisi olacağız diye bir kulağımızın arkası kalmıştı” hiç demeyin… Fibroterapi ve fibrojell denilen iki ‘gençlik aşısı’ kulak arkanızdan alınan kendi dokunuzla size gençlik vaat ediyor…
Cildimizde en çok önem verdiğimiz bölge yüzümüz. Kozmetik ve estetik sektöründe araştırmalar yapan bilim insanları her geçen gün yeni bir buluş daha yapıyorlar. Size bu hafta tanıtmaya çalışacağım yöntem bir tür gençlik aşısı. Hedefi, cildin temel dokusu olan kolajenin üretimini tekrar sağlayıp kişinin kendi hücreleriyle yenilemesi ve gençleşmesini tetiklemek. Fibroterapi ve fibrojel isimli bu gençlik aşılarını tanımadan önce kolajenin nasıl bir işlevi olduğunu anlamamız gerek..
Cildimizin yapı taşı kolajendir. Bir merdiveni, yanları var ama basamakları sallanıyor ve giderek basamaklar sökülüyor olarak hayal edin. İşte kolajen böyle bir şey. Yaşın ilerlemesiyle ciltte yağ yastıkçıkları deformasyona uğramaya, doku kayıpları baş göstermeye başlıyor. Yani kolajen yıkımı da paralelinde start alıyor. Yüz cildinde kolajen yıkımına ve elastin liflerinin azalmasına bağlı ince kırışıklıklar ve cilt dokusunda çökmeler olur. Bu kıymetli proteini yani kolajeni sentezleyen de fibroblast adındaki özellikle hücrelerdir. Yani fibroblastlar, kolajeni aşka getiren kıymetli yapılardır. Eğer yaş alma süreci ilerliyorsa kolajen yıkıma başlamış demektir. Keşke kolajen hap olsa, içsek ve hiç kırışmasak, çökmesek… Şu an için bu mümkün değil. Ama kolajenin sentezini arttıracak fibroblast’ları cildimize enjekte etmek mümkün. Buna da tıp dilinde ‘fibrojell’ (otolog kültüre fibroblast) uygulaması deniyor. Doku kayıpları için dolgu yerine geçebilen bu yöntemin ince kırışıklıklar için geliştirilmiş yöntemine ise ‘fibroterapi’ deniyor.
Adeta bir gençlik aşısı!
Kolajen derimizin temel dokusunu oluşturan, cilde şekil ve destek veren temel yapıtaşıdır. Cildi sağlıklı ve diri tutan bu proteini sentezleyen özellikli hücreler ise fibroblast’lardır. Yaşlanma süreci içinde kolajen üreten hücre sayısının gitgide azalması sonucunda cildin destek dokusu zayıflar. Özellikle yüzün orta 1/3 bölümünde kırışıklıkların oluşmasının temel sebebi budur. Cildi sağlıklı ve diri tutan bu proteini sentezleyen özellikli hücreler ise fibroblast’lardır. Yüzünüzdeki çökmelerden hoşnut değilseniz ve geçici dolgular size göre değilse Fibrojell bu ihtiyaca cevap verebilir. Özellikle burun ve yanak arası boşlukları doldurmak için son derece etkili. Uygulama yapıldıktan iki ay sonra etkisini gösteriyor ve giderek artan bir iyileşme sağlıyor. Etki süresi beş yıla kadar devam edebiliyor. Bu yöntemle kişinin kendine ait çoğaltılan hücreleri cildin yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Bir anlamda Fibrojell (otolog kültüre fibroblast) uygulandığı bölgede zamanı durdurma aşısı diye de yorumlanabilir. İnce kırışıklıklar için ve yüz cildinde genel bir toparlanma isteniyorsa bunun için de fibroterapi uygulanıyor. Fibroterapide de mezoterapideki gibi yaygın bir çalışma yapılıyor. Aynı zamanda akne izlerinde de oldukça başarılı sonuçlar alınıyor. ‘Otolog kültüre fibroblast enjeksiyonu’ olan uygulamada hedef, cildin temel dokusu kolajenin üretimini tekrar sağlayıp kişinin doğal hücreleriyle yenilenmesi ve gençleşmesini tetiklemek… Fibrojell uygulaması FDA onaylı, sonuçları izlenmiş, denenmiş ve başarılı bulunmuş bir yöntem.
Nasıl uygulanıyor?
Tercihen yüz cildimize en yakın dokuda ve güneş hasarı en az olan kulak bölgesinden yaklaşık bir santimetre kadar küçük bir parça alınıyor. Alınan cilt parçası özel koşullarda fibroblast hücreler ayrıştırılarak yine özellikli laboratuarlarda gerekli işlemlerden geçiriliyor ve hücreler çoğalmaya bırakılıyor. Bu süre yaklaşık üç ila altı hafta arasında sürebilir. Hücreler yeterli sayıya ulaşana kadar çoğalıyor. Belli bir sayıya ulaştığında ise hücre çoğalma işlemi sonlandırılır. Çoğalan hücreler hyalüranik asit dediğimiz ve çok sık kullanılan dolgu malzemesi içinde hastaya küçük bir iğne yardımıyla enjekte edilir. Fibrojelde, kişinin kendi cildinden elde edilerek hazırlanmış olan bu dolgu maddesi çok kıymetli olduğundan çok fazla elde edilemez. Böylelikle de doku kaybının yoğun olduğu bölgeye öncelikli olarak aynen dolgu maddesi uygulanır gibi işlem tamamlanır. Fibroterapide, yine kişinin kendi cildinden elde edilen bu hücreler yoğunluğu daha az olan bir dolgu maddesiyle karıştırılır. Daha akışkan olan fibroterapi mezoterapi gibi kırışıklıkların olduğu bölgelere daha yoğun olmak üzere yaygın olarak yapılır.
Dolgu maddelerinden farkı
Gerek fibrojelin gerekse fibroterapinin dolgu maddelerinden farkı şöyle:
- Dolgu maddesini altı ay gibi bir süreyle yenilemelisiniz. Fibrojeli en az iki yıl etkinliğini sürdürüyor.
- Dolgu maddesinde etkiyi hemen görürsünüz. Fibrojelde ise enjekte edilen fibroblastlar en erken iki ay içinde kolajen sentezini tetiklemeye başlarlar. Etkisi altı ay içinde giderek artar.
- Dolgu maddelerinden dilediğiniz kadar bulabilirsiniz. Fibrojell kendi dokunuzdan üretildiği için kıymetlidir ve azdır.
- Fibrojell’de ve fibroterapide kendi hücreleriniz, uygulama kolaylığı açısından dolgu maddesiyle karıştırılarak yüze enjekte edilerek uygulanır. Enjeksiyondan iki ay sonra fibroblast hücreler, kolajen sentezini artırmaya, ‘biyolojik saat’ ters işlemeye başlar. Böylelikle günbegün artan bir iyileşme olur, kırışıklıklar dolar ve kırışıklıklar derinliği azalır; cilt daha parlak bir görünüm kazanır. Yeni oluşacak kırışıklıklar engellenir.
- Her iki gençlik aşısı işleminde de hedef; cildin temek dokusu kolajenin üretimini tekrar sağlayıp kişinin doğal hücreleriyle yenilenmesi ve gençleşmesini tetiklemek…
- Şimdilik yüz için mümkün olan bu yöntemin hasta için hiçbir zorluğu bulunmuyor.
- Cilt gençleştirme olarak kullanılan bu yöntem, akne izlerinin tedavisinde de uygulanmaktadır. Akne izlerinin tedavi edilmesinin temel zorluğu ciltte oluşmuş çukurların giderilememesidir. Bu bölgelere yapılan sentetik madde enjeksiyonları cildin hasarlı ve ince olması nedeni ile ciddi komplikasyonlara sebep olmakta, biyolojik dolgu maddeleri ise kısa sürede eridiğinden tedavilerinde kullanışlı olmamaktadır.
- Fibrojell cildi destekleyen yapısı ve uzun süreli etkisi ile akne izlerinin tedavisinde yeni ufuklar açmaktadır. Fibrojell ve fibroterapinin en önemli akne skarı içindeki fibroblast popülasyonunu artırarak cildin yenileme kapasitesini artırmaktadır.

Hiç yorum yok: